Pe langa plaja, balaceala si relaxare in voie, sunt si multe lucruri interesante pe care le poti face intr-o vacanta la mare in Romania. Daca ai parte de o zi mai innorata, sau daca vrei sa si vizitezi locuri frumoase in timpul sejurului tau, iti recomandam cateva obiective turistice de pe litoralul romanesc.

De abia ajunsi in vacanta, cu totii ne dorim in primul rand sa stam la soare si sa intram in apa! si cum Hotel Pasha din Eforie Nord este situat pe plaja, direct pe faleza, nu trebuie decat sa faci doi pasi pentru a avea exact ce-ti doresti! Daca insa dupa cateva zile te hotarasti sa faci ceva mai multi pasi si sa vizitezi cateva obiective turistice de pe litoralul romanesc, iata o lista care iti va fi utila.

Top obiective turistice pe care le poti vizita pe litoralul romanesc

Lacul Techirghiol

(la 850 m de Hotel Pasha, Eforie Nord)
Nu e nevoie sa te cazezi intr-un centru de tratament pentru a te bucura de beneficiile faimosului namol de la Techirghiol. Lacul se afla la doar 10 minute de mers pe jos de Hotel Pasha din Eforie Nord, asa incat poti beneficia de o cazare moderna, cu camere spatioase, dar si de tratamentele pe care ti le doresti, in imediata apropiere. Lacul Techirghiol este cel mai intins lac salin din tara noastra, cu lungimea de 7.500 m, iar apa mineralizata si namolul lacului ("aurul negru") sunt recunoscute pentru beneficii terapeutice pe care le aduc (sunt eficiente in afectiuni precum cele ale pielii, reumatism sau alergii).

O zi de plimbare prin Constanta

(la 13 km de Hotel Pasha, Eforie Nord)
Incarcat de istorie, Constanta este un oras foarte frumos si foarte ofertant din punct de vedere al obiectivelor turistice de pe litoralul romanesc. Treci prin Portul Turistic Tomis si admira yachturile si ambarcatiunile cu vele, apoi opreste-te la o terasa cocheta pentru o masa gustoasa si o bautura rece. Continua cu o plimbare pe frumoasa faleza si opreste-te sa admiri Farul Genovez, cea mai veche cladire din Constanta (ridicata intre 1858-1860), si Cazinoul din Constanta - momentan se afla in reabilitare, insa zona este foarte frumoasa. Chiar in fata Cazinoului se afla Acvariul: inaugurat in 1958, a adunat de-a lungul timpului peste 100 de specii de pesti si vietuitoare marine.
Nu poti trece prin Constanta fara sa faci o oprire la Complexul Muzeal de stiinte ale Naturii. Parcul complexului este amenajat foarte frumos, cu alei si banci amplasate printre arbori, toate constituind o mini gradina dendrologica. in acest spatiu generos sunt amplasate mai multe sectii pe care le poti vizita: Microdelta, Planetariu, o Expozitie permanenta de pasari exotice si, desigur, Delfinariul. Recent modernizat, este principala atractie a complexului, iar spectacolul delfinilor va face deliciul celor mici si celor mari, deopotriva.
Continua cu o plimbare prin Piata Ovidiu si admira statuia poetului sculptata de italianul Ettore Ferrari (cel care a creat si statuia lui Abraham Lincoln din New York), treci pe la Muzeul de Istorie sau viziteaza Muzeul Marinei, admira Marea Moschee Carol, unul dintre cele mai impunatoare monumente arhitecturale din oras, opreste-te la Parcul Arheologic Cetatea Tomis si incheie ziua cu o plimbare prin Centrul Vechi, plin de restaurante si terase.

Cetatea Histria si Biserica ingropata din Istria

(la 75 km de Hotel Pasha, Eforie Nord)
Fa o excursie de o zi pana in localitatea Istria si mergi sa vizitezi ruinele de la Cetatea Histria. Este cea mai veche asezare din Romania, construita de greci in anul 650 i.Hr., din care s-au pastrat ziduri vechi, diverse podoabe si vase ceramice, amfore si inscriptii (pe care le poti vedea in cadrul Muzeului Cetatii Histria).
Si tot aici se mai ascunde o comoara: Biserica ingropata. A fost construita in timpul ocupatiei turcesti, la 1857, la rugamintile localnicilor, sub conditia de a nu avea turle, a nu fi pictata si a nu avea clopot (pentru a nu fi mai mare si mai frumoasa decat geamia din sat). in plus, forma sa nu trebuia sa se asemene cu un locas de cult, asa incat oamenii au decis sa o zideasca pe jumatate ingropata in pamant. Este un monument unic si foarte frumos!

Rezervatia naturala Gura Dobrogei, Cheile Dobrogei

(la 56 km de Hotel Pasha, Eforie Nord)
Desi putin cunoscuta de turisti, rezervatia de la Gura Dobrogei este un obiectiv turistic uimitor, foarte aproape de litoralul romanesc. Un loc pitoresc, un monument al naturii de aproximativ 243 de hectare, situat langa o padure de foioase. in zona sunt mai mult de 10 pesteri, insa doua dintre ele sunt mai mari: Pestera Gura Dobrogei (Pestera Liliecilor) si Pestera La Adam. Cheile Dobrogei, vechi de aproape 2 milioane de ani, te vor uimi cu un peisaj stancos extraordinar! Poti face o drumetie pe cont propriu, dar se gasesc si excursii organizate.

Rezervatia naturala Dunele marine de la Agigea

(la 6 km de Hotel Pasha, Eforie Nord)
La sud de Constanta, in apropiere de gara Agigea si la numai 4 km de Eforie Nord, gasesti un alt loc unic din top obiective turistice de pe litoralul romanesc. Este vorba de aceste dune marine, o arie protejata care adaposteste sute de specii de plante rare. Dunele s-au format prin depunerea nisipului adus de vant dintr-un vechi golf marin (astazi lacul Agigea). Cand bate vantul, nisipul se misca, iar dunele isi modifica forma, de unde si numele de "nisipuri miscatoare".

Lacul de Creta

(la 42 km de Hotel Pasha, Eforie Nord)
O alta atractie putin stiuta de turisti este si Lacul de Creta (sau Fantanita). Este insa un loc spectaculos, parca desprins din alta lume. Se afla chiar la iesirea din Murfatlar si trebuie sa urmezi un drum de tara care urca dealurile. Lacul s-a format pe fundul unei cariere de var si creta, iar apa este de un turcoaz intens si foarte limpede. si tot in zona poti vizita Dealurile de creta, acoperite cu vita de vie, Rezervatia naturala Fantanita-Murfatlar si Conacul Mihail Kogalniceanu.

Ce alte obiective turistice de pe litoralul romanesc mai poti trece pe lista:

- Fa o vizita in Mangalia, la Muzeul de Arheologie Callatis, la Muzeul Marinei si la Moscheea Esmahan Sultan (considerat unul dintre cele mai importante monumente istorice si de cult din sudul litoralului);
- Tot in zona lacului Mangalia poti vizita rezervatia de la Padurea Hagieni si satucul tataresc de aici, vechi de la 1824, unde se organizeaza uneori mici spectacole si mese traditionale;
- Insula Ovidiu, de pe lacul Siutghiol, unde gasesti restaurant, o mini gradina zoologica si spatii de joaca;
- Castrul roman Capidava, fortareata construita pe vremea imparatului Traian;
- Sau opteaza pentru un tur ghidat, o excursie de o zi in Delta Dunarii.